حتما زیاد درباره گلبولهای قرمز شنیدهاید. گلبولهای قرمز خون حامل هموگلوبین، پروتئین غنی از آهن است که به اکسیژن در ریهها میچسبد و آن را به بافتهای سراسر بدن میرساند. اما کم خونی زمانی رخ میدهد که گلبولهای قرمز کافی نداشته باشید یا گلبول های قرمز به درستی کار نکنند. کم خونی در مردان زمانی تشخیص داده میشود که آزمایش خون، مقدار هموگلوبین را در مردان کمتر از 13.5 گرم در دسی لیتر نشان دهد. اگر کمخونی درمان نشود، میتواند به مشکلات جدیتری مانند اختلال در عملکرد قلبی عروقی و کاهش کیفیت زندگی منجر شود. تشخیص بهموقع و درمان مناسب، شامل مصرف مکملهای آهن یا تزریق سرم آهن یا ویتامین تراپی، میتواند از عوارض طولانیمدت این بیماری جلوگیری کند.
کم خونی در مردان نشانه چیست؟
بدن برای تولید گلبولهای قرمز کافی به ویتامینها، مواد معدنی و مواد مغذی خاصی نیاز دارد. آهن، ویتامین B12 و اسید فولیک سه مورد از مهمترین آنها هستند. بدن ممکن است به اندازه کافی از این مواد مغذی نداشته باشد. کم خونی فقر آهن شایع ترین نوع کم خونی است. در خصوص علت کم خونی در مردان جوان باید گفت، همانطور که از نام آن پیداست، کم خونی در مردان ناشی از فقر آهن به دلیل کمبود آهن است. بدون آهن کافی، بدن شما نمیتواند به اندازه کافی مادهای را در گلبولهای قرمز تولید کند که آنها را قادر به حمل اکسیژن (هموگلوبین) میکند. در نتیجه، کم خونی ناشی از فقر آهن ممکن است شما را خسته و تنگی نفس کند. در ابتدا، کم خونی فقر آهن میتواند آنقدر خفیف باشد که مورد توجه قرار نگیرد. اما با کمبود آهن در بدن و تشدید کم خونی، علائم و نشانه ها تشدید میشود. علائم و نشانههای کم خونی فقر آهن در مردان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ضعف و خستگی مفرط
- پوست رنگ پریده
- درد قفسه سینه، ضربان قلب سریع یا تنگی نفس
- سردرد، سرگیجه یا سبکی سر
- دست و پاهای سرد
- التهاب یا درد زبان شما
- ناخنهای شکننده
- هوس غیرمعمول برای مواد غیر مغذی مانند یخ، خاک یا نشاسته
توجه به این علائم و انجام آزمایشهای خاص برای بررسی سطح هموگلوبین و آهن در خون، بهویژه در مردان با سابقه بیماریهای گوارشی یا تغذیه نامناسب، اهمیت بسیاری دارد. برای درمان کم خونی ناشی از فقر آهن معمولاً میتوانید با مراجعه به پزشک و مصرف برخی داروهای خاص این عارضه را کنترل کنید. اما آیا مصرف دارو و مکمل بهترین راه درمان کم خونی در مردان است؟ گاهی اوقات آزمایشها یا درمانهای مدرن دیگر مانند ویتامین تراپی و یا تزریق سرم آهن برای کم خونی فقر آهن ضروری است.
کم خونی در مردان چه عوارضی دارد؟
کمخونی به ویژه کم خونی فقر آهن در مردان میتواند تأثیرات گستردهای بر سلامت جسمی و روانی داشتهباشد. عوارض این بیماری بسته به شدت کمخونی متفاوت است. کمبود هموگلوبین خون باعث کاهش اکسیژنرسانی به بافتهای بدن میشود که نتیجه آن احساس خستگی، ضعف و کاهش توانایی انجام فعالیتهای روزمره است. علاوه بر آن قلب برای جبران کمبود اکسیژن در خون مجبور به فعالیت بیشتر میشود. یکی دیگر از عوارض کم خونی در مردان این است که این عارضه میتواند منجر به تپش قلب یا در موارد شدیدتر نارسایی قلبی شود. همچنین کمخونی میتواند باعث کاهش توانایی بدن در مقابله با عفونتها شود، که نتیجه آن افزایش خطر ابتلا به بیماریهای عفونی و طولانیتر شدن روند بهبود زخمها است. کمخونی ناشی از کمبود آهن در مردان ممکن است به دلیل بیماریهای گوارشی نیز ایجاد شود و در صورت درماننشدن، مشکلاتی مانند زخم معده یا التهاب مزمن دستگاه گوارش را تشدید کند.
درمان کم خونی در مردان را باید جدی بگیرید. اگر مردان کمبود آهن دارند، تقریبا اکثر مواقع این عارضه نشانه از دست دادن خون اضافی از دستگاه گوارش است و ممکن است ناشی از انواع مشکلات پاتولوژیک، از جمله سرطان در روده بزرگ باشد. چنین بیمارانی ممکن است هر روز به آرامی مقداری خون از دست بدهند بدون اینکه متوجه شوند. تشخیص کم خونی ناشی از فقر آهن ممکن است سرنخی برای یافتن سرطان روده بزرگ در مراحل اولیه توسعه آن باشد و پتانسیل بیشتری برای درمان ارائه دهد.
علائم کم خونی در مردان
آیا علیرغم داشتن خواب کافی در هر شب به طور مداوم خسته میشوید؟ اگر شما نیز با علائمی مانند سرگیجه، سبکی سر یا ناخنهای شکننده روبرو هستید، ممکن است کمبود یک ماده مغذی ضروری یعنی آهن را داشته باشید. کمخونی در مردان میتواند با علائم متعددی همراه باشد که شدت آنها بسته به میزان کاهش هموگلوبین و مدت زمان بروز مشکل متفاوت است. این علائم ممکن است تدریجی ظاهر شوند و در برخی موارد، فرد به آنها توجه نکند. در ادامه به رایجترین علائم کمخونی در مردان اشاره میشود.
- احساس ضعف یا خستگی بیشتر از حد معمول
- سردرد
- مشکلات تمرکز یا تفکر
- تحریک پذیری
- از دست دادن اشتها
- بی حسی و گزگز دست و پا
اگر کم خونی بدتر شود، علائم آن ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- رنگ آبی تا سفیدی چشم
- ناخنهای شکننده
- میل به خوردن یخ یا سایر چیزهای غیر خوراکی (سندرم پیکا)
- سبکی سر هنگام ایستادن
- رنگ پوست کمرنگ
- تنگی نفس با فعالیت خفیف یا حتی در حالت استراحت
- زبان زخم یا ملتهب
- زخم های دهان
- از دست دادن میل جنسی در مردان
یکی از راههای درمان کم خونی در مردان، تغییر رژیم غذایی است. رژیم غذایی غنی از مواد مغذی میتواند به بهبود سریع کمخونی کمک کند. شیر، پنیر و تخممرغ به عنوان بهترین صبحانه برای کم خونی شناخته میشوند و گوشت قرمز، جگر، مرغ، ماهی، تخممرغ، اسفناج، عدس و نخود منبع غنی آهن از دیگر مواد غذایی هستند که مصرف آنها میتواند کم خونی فقر آهن را درمان کند. در ادامه روش درمانی مدرن دیگری را معرفی خواهیم کرد.
درمان سریع کم خونی در مردان
برای مردانی که دچار کمخونی شدید یا جذب ضعیف آهن از دستگاه گوارش هستند یا از کم خونی ناشی از کمبود ویتامین یا آهن رنج میبرند، تزریق سرم آهن در مرکز ایران فصد مؤثرترین روش درمان سریع است. این روش اکسیژنرسانی را بهبود میبخشد و سطح آهن بدن را در کوتاهترین زمان ممکن افزایش میدهد. همچنین علاوه بر آن در صورت تأیید پزشک، مصرف قرصهای آهن با دوز بالا میتواند کمبود آهن را جبران کند. بهتر است این مکملها با ویتامین C (مانند آب پرتقال) مصرف شوند تا جذب آهن افزایش یابد. اگر کمخونی ناشی از کمبود این ویتامینها باشد، تزریق ویتامین B12 یا مصرف مکملهای اسیدفولیک ضروری است.
کلام نهایی
نهایتا باید گفت، کمخونی یا کم خونی فقر آهن اگرچه در مردان ممکن است در ابتدا علائم خفیفی داشتهباشد، اما در صورت بیتوجهی به آن میتواند به مشکلات جدیتری مانند اختلالات قلبی، ضعف سیستم ایمنی و کاهش کیفیت زندگی منجر شود. تشخیص بهموقع و انتخاب درمان مناسب، مانند تغییرات رژیم غذایی، مصرف مکملهای آهن، یا تزریق سرم آهن یا ویتامین تراپی در مرکز ایران فصد، میتواند به بهبود سریع علائم و پیشگیری از عوارض کمک کند. توجه به سبک زندگی سالم، انجام آزمایشهای منظم و مشاوره با پزشک از مهمترین اقداماتی هستند که میتوانند سلامت فرد را تضمین کرده و از اثرات طولانیمدت کمخونی جلوگیری کنند.
منبع: +