ویتامین B12 به عنوان یکی از ویتامینهای ضروری بدن، به حفظ سلامت سیستم عصبی کمک میکند. همچنین برای ساخت سلولهای جدید در بدن به وجود این ویتامین نیاز است. به طوری که فقدان آن میتواند علت کم خونی باشد که منجر به کاهش اکسیژن در خون در سراسر بدن میشود. کم خونی در افرادی که قبلاً به بیماریهای خودایمنی مانند بیماری کرون و کولیت اولسراتیو (هر دو نوع بیماری التهابی روده) مبتلا هستند، شایعتر است. در خصوص ارتباط ویتامین B12 و IBD باید گفت، ویتامین B12 در انتهای روده کوچک جذب میشود و افراد مبتلا به بیماری کرون در این ناحیه ممکن است نتوانند به خوبی B12 را جذب کنند. در ادامه به بررسی نقش ویتامین B12 در سلامت افراد مبتلا به بیماریهای التهابی روده، علل کمبود آن و روشهای پیشگیری و درمان میپردازیم. توجه به اهمیت این ویتامین میتواند به بهبود مدیریت IBD و ارتقای کیفیت زندگی بیماران کمک کند.
بیماری التهابی روده چیست؟
در پاسخ به اینکه ibd چیست باید گفت، بیماری التهابی روده (IBD) اصطلاحی است که برای توصیف شرایطی استفاده می شود که باعث درد شدید شکم و اسهال می شود. IBD طولانی مدت است، اما درمان هایی وجود دارد که میتواند به کاهش علائم کمک کند. انواع اصلی IBD بیماری کرون و کولیت اولسراتیو هستند. علائم آن ممکن است به طور ناگهانی ظاهر شود و باعث گرفتگی شدید معده و اسهال و مسائل دیگر شود. بیماری التهابی روده یک بیماری مادام العمر است که هیچ درمان قطعی و نهایی برای آن وجود ندارد. ارتباط ویتامین B12 و IBD اینگونه است که ویتامین B-12 به عنوان یک آنتی اکسیدان یا عامل ضد التهاب عمل میکند که ممکن است پاسخهای استرس اکسیداتیو از جمله پاسخهای التهابی را تعدیل کند. علائم کمبود ویتامین b12 شامل موارد زیر است:
- خستگی و بی حالی
- احساس ضعف
- تنگی نفس
- سردرد
- تپش قلب
- تغییر طعم
- از دست دادن اشتها
- صدای زنگ در گوش (وزوز گوش)
- رنگ پریده
بیماران مبتلا به بیماری التهابی روده، نمیتوانند ویتامین B12 را از طریق روده جذب کنند، پس باید به دنبال راههای جذب ویتامین دیگری باشند. اگر به دنبال راه پیشگیری از این بیماریهای هستید، در ابتدا باید این بیماریها به خوبی تشخیص داده شود. بیماری التهابی روده علائم خاصی دارد که شامل موارد زیر است:
- شکم درد
- اسهال
- تکرر ادرار
- نفخ شکمی
- بیاشتهایی
پس به طور کلی افراد مبتلا به IBD ممکن است در جذب ویتامین B12 به دلیل محل جذب آن در روده کوچک یا به دلیل جراحی برای برداشتن معده یا انتهای روده کوچک دچار مشکل شوند. برخی از داروها مانند سولفاسالازین و کلستیرامین نیز می توانند از جذب B12 جلوگیری کنند. نکته قابل توجه در درمان این است که، مقدار توصیه شده روزانه ویتامین B12 برای افراد بالای 14 سال 2.4 میکروگرم است، اما افراد مبتلا به IBD ممکن است برای حفظ سطوح مطلوب به ویتامین B12 بیشتری نیاز داشته باشند.
عدم توانایی استفاده از ویتامین b12
بیماریهای التهابی روده (IBD)، مانند کرون و کولیت اولسراتیو، علاوه بر مشکلات التهاب و درد مزمن، با اختلالاتی در جذب و استفاده از مواد مغذی، بهویژه ویتامین B12، همراه هستند. التهاب روده علائم و نشانههایی دارد که نیاز است برای درمان و پیشگری در نظر گرفته شود. همچنین این ناتوانی در استفاده مؤثر از ویتامین B12 میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد که در ادامه به آنها پرداخته میشود. ویتامین B12 در انتهای روده باریک (ایلئوم) جذب میشود. التهاب شدید یا جراحی برای برداشتن بخشی از روده در بیماران کرون، میتواند این فرآیند را مختل کند. برای جذب ویتامین B12، حضور فاکتور داخلی تولیدشده در معده ضروری است.
هرگونه آسیب به سیستم گوارشی یا کاهش تولید این فاکتور میتواند جذب B12 را کاهش دهد. در بیماران بیماری التهابی روده فعال، تغییرات در میکروبیوتای روده ممکن است بر متابولیسم ویتامین B12 تأثیر بگذارد. رشد بیشازحد برخی باکتریها میتواند ویتامین B12 را مصرف کرده و در دسترس بدن کاهش یابد. برای بیمارانی که نمیتوانند از روشهای خوراکی استفاده کنند، تزریق عضلانی ویتامین B12 یک راهکار مؤثر است. ویتامین تراپی و تزریق ویتامین در مرکز ایران فصد با بهترین کیفیت و زیر نظر بهترین متخصصان انجام میشود. بهترین ویتامین برای درد مفاصل را در اینجا مطالعه کنید.
چگونه میتوان کمبود B12 را در بیماران روده ملتهب درمان کرد؟
تزریق B12 اغلب به افراد مبتلا به بیماریهای التهابی روده مثل التهاب روده کوچک تزریق میشود. تزریق ویتامین به ایجاد سریع ذخایر آن کمک میکند. همچنین مکملهای ویتامین B12 به صورت قرص یا اسپری قابل مصرف هستند و اگر رژیم غذایی آنها فاقد ویتامین B12 باشد، ممکن است این مکملها برای افراد توصیه شود. ویتامین B12 را میتوان همچنین به طور طبیعی در برخی مواد غذایی یافت، از جمله:
- گوشت
- ماهی
- تخم مرغ
- شیر
در پاسخ به این سوال که چه میوه هایی ویتامین b12 دارند باید گفت، ویتامین B12 عمدتاً در منابع حیوانی مانند گوشت، ماهی، تخممرغ و محصولات لبنی یافت میشود. به طور طبیعی، میوهها و سبزیجات به طور مستقیم حاوی ویتامین B12 نیستند. بنابراین، در صورتی که فرد به دنبال منابع طبیعی ویتامین B12 باشد، میوهها به عنوان یک منبع اصلی آن عمل نمیکنند. برای دریافت ویتامین B12، باید به غذاهای حیوانی یا مکملهای غذایی توجه کرد. اما اگر در رژیم غذاییتان میوه گنجاندهاید، مصرف پرتقال، کیوی، آلو و مویز میتواند مناسب باشد.
نهایتا تزریق ویتامین B12 از مسیر گوارشی عبور میکند و مستقیماً به جریان خون وارد میشود. این امر به ویژه برای بیمارانی که بخشهایی از رودهشان دچار آسیب یا برداشته شده، اهمیت دارد. همچنین، تزریق این ویتامین امکان بازیابی سریعتر سطح آن در بدن را فراهم میکند و از بروز عوارض ناشی از کمبود شدید جلوگیری میکند. ویتامین b12 تزریقی باید تحت نظر پزشک انجام شود. اندازهگیری منظم سطح ویتامین B12 در خون، همراه با ارزیابی علائم بیمار، برای تنظیم دوز و فاصله بین تزریقها ضروری است. هدف از این درمان، حفظ سطح مناسب ویتامین در بدن و جلوگیری از بازگشت کمبود است. تزریق سرم ویتامین b12 در مرکز ایران فصد یک راهکار ایمن و مؤثر برای بیماران مبتلا به IBD است و با مدیریت مناسب میتواند به بهبود کیفیت زندگی و سلامت عمومی آنها کمک کند. در مرکز ایران فصد ویتامین تراپی برای بیماران دیابتی و سایر بیماریها نیز انجام میشود.
کلام نهایی
در نهایت، ویتامین B12 نقش حیاتی در سلامت بدن ایفا میکند و کمبود آن میتواند به مشکلات جدی از جمله کمخونی، اختلالات عصبی و کاهش انرژی منجر شود. اگرچه منابع طبیعی ویتامین B12 عمدتاً در غذاهای حیوانی یافت میشود، اما برای افرادی که به دلایل مختلف قادر به مصرف این منابع نیستند، مکملها و غذاهای غنیشده میتوانند جایگزینهای مناسبی باشند. در خصوص ویتامین B12 و IBD باید گفت، در بیماران مبتلا به بیماریهای التهابی روده (IBD) که جذب ویتامین B12 بهطور طبیعی مختل میشود، استفاده از تزریقهای عضلانی یا مکملهای زیرزبانی میتواند بهطور مؤثری سطح این ویتامین را در بدن حفظ کرده و از بروز عوارض آن جلوگیری کند. بنابراین، پیگیری منظم سطح ویتامین B12 و مشاوره با پزشک در زمینه درمان کمبود آن، برای حفظ سلامت کلی بدن ضروری است. در مرکز ایران فصد، تزریق ویتامین برای درد پا و سایر عضلات نیز ارائه میشود.
منبع: +